Brocante eettafel

Een brocante eettafel neemt in een hedendaags of landelijk interieur een centrale plaats in. Het is een meubelstijl die nostalgisch is een een huiselijk gevoel geeft. ┬áSommigen verwarren het begrip “brocant” met “antiek” maar dit is meestal niet waar.

Wat wordt er bedoeld met brocante eettafel?.

Een eettafel met gebruikssporen; tweedehands, antiek of nieuw vervaardigd.

Waar en hoe worden brocante eettafels gehaald of gemaakt?

Vaak worden tweedehands eettafels uit het buitenland gehaald (Zweden, Frankrijk en het Oostblok) met gebruikssporen. Soms wordt een brocante eettafel nog wat opgeknapt of gerepareerd maar meestal worden ze te koop gezet in de originele houtkleur.
Dan is er de brocante eettafel die nieuw gemaakt wordt, maar waarbij het lijkt alsof deze al tientallen jaren gebruikt is. Deze nieuwe tafels worden meestal met matte verf beschilderd, met op de hoeken en randen een dun waslaagje. Als de verf droog is, komt door voorzichtig schuren langs de randen, de onderlaag weer tevoorschijn. Hierdoor krijgt de nieuwe eettafel dezelfde nostalgische en gebruikte uitstraling als een tweedehands eettafel.

Styling

Qua styling worden “antieke” haakjes en grepen aan de brocante eettafel bevestigd om theedoeken op te hangen. In de laden kan men servetten of bestek kwijt. Het tafelblad kan gebruikt worden als decoratieplek met b.v. wat brocante theekopjes, linnen en bloemen.

De brocante eettafel is perfect als decoratief middelpunt van het huis!